Framåt för Kommunisterna

En intensiv partihöst går mot sitt slut. Inför julledigheten passar vi på att ringa runt i landet för en värdering hur hösten varit.

2011-12-20

En intensiv partihöst går mot sitt slut. Inför julledigheten passar vi på att ringa runt i landet för en värdering hur hösten varit.

Hösten började med det öppna brevet till Vänsterpartiet mot förslaget att stryka kravet på att Sverige ska lämna EU. Brevet publicerades i Aftonbladet och i stora delar av landets lokaltidningar publicerades liknande inlägg från lokalt ledande kommunister.

En av de avdelningar som tog upp kampen för utträdeskravet är Norrköping.

– Vi fick ett väldigt bra genomslag, berättar Erik Pettersson som är avdelningens ordförande. Det publicerades i samtliga tre lokaltidningar och nådde ut till hundratusentals läsare.

Under kampanjen Socialism eller barbari hölls tre möten i Östergötland, Finspång, Linköping och Norrköping.

– Vi försöker bygga ut på nya orter och jag tror att vi har en bra chans. I ett slätstruket politiskt landskap behövs det någon som sticker ut och som vågar ta upp de ideologiska frågorna, avslutar Erik Pettersson.

Även i Mälardalen har Kommunisterna satsat extra under hösten med möten i Eskilstuna, Kungsör och Västerås. Västeråsavdelningens ordförande Christer Ström menar att det har varit en av de bättre perioderna på 15-20 år för avdelningen.

– Det är go och framåtanda och vi har fått ett gensvar som inte funnits på länge. Det återstår att se om det håller i sig.

– Nu gäller det att följa upp dessa. Ikväll har vi det första mötet med den nya studiecirkeln här i Västerås. Vi har även fått nya kontakter på de övriga orterna så planen är att så snart som möjligt starta studiecirklar även på dessa orter.
Elsa-Lena Åström, från Alingsåsavdelningen, har samma bild.

– Det har varit en intressant höst. Vi har haft flera offentliga möten som varit riktigt bra för både oss medlemmar och sympatisörer och kontakter.
Avdelningen i Alingsås har fått flera nya medlemmar de senaste åren, vilket gett ny energi i organisationen.

– Det har betytt mycket att vi fått nya medlemmar och aktiva sympatisörer som ställer krav med sin aktivitet och kommer med förslag om verksamheten. Det känns att det är en generationsväxling på gång.

Några av de nya medlemmarna bor i Borås därför har avdelningen planer på att lägga mer kraft på utbyggnaden här. Sedan ett år tillbaka säljs Proletären regelbundet i Borås.

Vi går norr ut. I Norrland hölls nio möten under kampanjen hölls, vilket är det mesta på många år. I Proletären har tidigare rapporterats om framstegen i Robertsfors och i förra veckans tidning rapporterades om nya medlemmar i Skellefteå. Vi ringer upp Kent Haldebo, från Skellefteåavdelningen, för en kommentar.

– Hösten har varit en av de bästa arbetsperioderna på många år, inte minst därför att vi fått nya medlemmar. Vi har tvingats skärpa upp medlemsmötena och lägga kraft på det politiska innehållet. Vi har även startat en studiecirkel för nya medlemmar och intresserade.

– Vi rivstartade tidigt i höstas och har ordnat två offentliga möten och flera torgmöten. Vi har sålt bra med tidningar, nu senast i lördags sålde vi slut samtliga tidningar.
Även i Värmland går partibygget framåt. För drygt ett år sedan bildades en ny partiavdelning i Karlstad. Under kampanjen hölls det möten både här och i Arvika.

Karlstadsavdelningens ordförande Anders Wiklund poängterar att partibygge inte är något som görs i en handvändning, det krävs tålamod och planering.

– Vi jobbar på lugnt och planerat och har under hösten kunnat välja in ytterligare två medlemmar i avdelningen. Vi jobbar även på att bygga ut i Filipstad. Vi prioriterar försäljningen av Proletären och studier. Just nu har vi en studiecirkel i de blå häftena och Lenins bok om radikalismen.

I Kalmar/Nybro bildades i somras en partiförening som än så länge är en del av Växjöavdelningen. Under hösten har föreningen anordnat fyra offentliga möten.

– Kampanjen Socialism eller barbari låg helt rätt i tiden, säger Pär Hallenberg som är en av de drivande i organisationen som än så länge har elva medlemmar. Det har kommit mycket folk på våra möten och det visar att det finns ett intresse för att prata om socialismen.

0 Ni planerar för att bilda en egen avdelning i Kalmar/Nybro vilka slutsatser har ni dragit av partibygget det gångna året?

– Det är viktigt att ta tillvara på alla nya intresserade som kommer till oss. Att verkligen ringa upp och prata med alla nya och även ringa runt till prenumeranter inför de offentliga mötena.

– Den kontinuerliga försäljningen av Proletären är avgörande, vi säljer tidningen varje vecka i både Kalmar och Nybro. Men detta måste kombineras med studier och politisk skolning. Vi måste skola oss för att förbättra vårt utåtriktade arbete.

Det är ett starkare parti som går till vila under jul och nyår för att samla kraft inför vårens fortsatta partibygge.