Kommunistiska Partiets stipendieutdelning blev del av folklig protest i Umeå

2014-11-25
 • Stina och Arktis
  Stina och Arktis
 • Kreti och Pleti
  Kreti och Pleti
 • Jimmie the Saint
  Jimmie the Saint
 • Midnattssol ATS
  Midnattssol ATS
 • Bianca Byring och Oskar Wigren
  Bianca Byring och Oskar Wigren
 • David Väyrynen
  David Väyrynen
 • Hanna Stavrén
  Hanna Stavrén
 • Utdelning av stipendiet till Väärt
  Utdelning av stipendiet till Väärt

Utdelning av Kommunistiska Partiets stipendium till Ingmar Spingo Nilssons minne delades i år ut i Umeå. Partiavdelningen i Umeå stod som arrangör. Mycket välfunnet kallade man arrangemanget för ”Kulturnäven, en progressiv kulturgala”. Detta som ett svar mot den samtida invigningen av kulturhuset Väven. Detta nybyggda kulturhus är en gigantisk byggnad uppförd i samarbete med det privata kapitalet, där biblioteket är sammanbyggt med privata lyxhotell. Byggnaden har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp över kalkylerna. Detta samtidigt som kommunen meddelar nedskärningar i det offentliga.

Kommunisternas arrangemang med en knuten sammanvävd näve på affischen blev till en protest mot denna gökunge. En protest som uppmärksammades. Kulturnäven och stipendieutdelningen var en del av den offentliga kulturdiskussionen denna helg i Umeå. Detta genom tidningar, lokalradio och en totalt utsåld lokal.

2014 års stipendium tilldelades Umeågruppen Väärt med följande motivering ”Med avstamp i det norrländska inlandet, och med en poetisk tonträff som andas skog, vidder och karg skönhet ger Väärt oss en bild av ett Sverige i förvandling – alltid utifrån den arbetande människans perspektiv.
Med stor lyhördhet och återhållen vrede mot en mörk klangbotten manar gruppen till motstånd mot kapitalets våld på människa, djur och natur. Väärt ger oss en försmak av det skalv som oundvikligen föds ur förtryck och orättvisor. Därför tilldelas gruppen Kommunistiska Partiets kulturstipendium till minne av musikern Ingmar Spingo Nilsson.”

På kulturgalan var det späckat med god underhållning och flera olika kulturyttringar. Arrangemanget som höll på i fyra timmar, förträffligt lett av konferencier Hervor Björne, kändes aldrig långt. Först ut var gruppen Stina och Arktis, som på ett förträffligt sätt anknöt till protesterna mot Väven. David Väyrynen läste egna dikter och betraktelser från Norrbotten, dansgruppen Midnattssol ATS, ståupparen Hanna Stavrén, gripande rap av Jimmi T Saint, visor med Oskar och Bianca (bland annat en finsk tonsättning av en Ho Chi Minh-dikt och Pajalavisan på meänkieli), samt en gigantiskt final med tidigare stipendiemottagaren ”Kreti och Pleti”.

En mycket lyckad kväll, ett fint arrangemang, som bör inspirera arrangörerna vidare. Varför inte med årets stipendiemottagare, Väärt.

Janne Strömqvist