Grattis Kuba!

Igår, onsdagen den 17 december, blev det klart att ”De Fem” äntligen är fria och kan återförenas med sina familjer och vänner. Ramón Labañino, Gerardo Hernandez och Antonio Guerrero kom till Kuba under onsdagen. Sedan tidigare finns René González och Fernando González i landet. Kommunistiska Partiet gratulerar det kubanska folket för att deras kamp för att få hem sina fem hjältar nu lett till seger.

2014-12-18

Frisläppandet av ”De Fem”, som suttit fängslade i USA med det enda “brottet” att avslöja terrorplaner mot Kuba, är det första konkreta resultatet av USA:s uppmjukning i sin hårda politik gentemot Kuba.

Fler saker är utlovade. De båda länderna kommer att öppna sina ambassader igen och flera lättnader i sanktionerna mot Kuba kommer att genomföras, som att avskaffa reseförbudet från USA och öka beloppen för pengatransaktioner till landet. Mycket återstår dock för att USA:s blockad mot det socialistiska Kuba helt ska hävas, men de första stegen är tagna.

Orsakerna till att det händer nu är flera. Barack Obamas presidentperiod lider mot sitt slut, och han vill antagligen kunna skriva in sig i historieböckerna som presidenten som lyckades återupprätta relationerna till Kuba.

Den högerextrema delen av exilkubanerna i Miami blir allt mindre, och allt mer isolerad, och det har sedan länge höjts röster inom USA att handelsblockaden inte fyller sitt syfte.

Utvecklingen i resten av Latinamerika där progressiva regeringar valts i land efter land har isolerat USA i sin Kubapolitik, och faktiskt gjort att USA också isolerar sig i förhållande till resten av Latinamerika. Ett exempel är att januari 2014 deltog nästan alla stater i Amerika och Karibien – utom USA och Kanada – på det mellanstatliga samarbetet Celacs toppmöte i den kubanska huvudstaden.

Kommunistiska Partiet har inga illusioner om USA:s regering välvilja gentemot Kuba. Målet är fortfarande socialismens störtande, men den gamla linjen gick inte längre att fortsätta med.

Oavsett bevekelsegrunderna hos Barack Obama och hans regering, är det en seger för det kubanska folket och alla de Kubavänner runt om i världen som protesterat mot fängslandet av ”De Fem” och USA:s brottsliga blockad.

Socialismen på Kuba har allt sedan Sovjetunionens fall kämpat för sin överlevnad och tagit sig ur de hårdaste åren på 1990-talet. Det är en enastående bedrift för en liten isolerad socialistisk ö i en allt hårdare imperialistisk värld. Förhoppningsvis kan lättnaderna i USA:s blockad fortsätta och innebär ytterligare förbättringar för det kubanska folket. Kommunistiska Partiet ser med spänning på utvecklingen av socialismen på Kuba.