Diktaturkramarna

Huruvida Folkpartiet och Centerpartiet hade valobservatörer på plats i Honduras låter vi vara osagt. Men deras internationella organisation Liberala Internationalen, LI, hade det. Med motiveringen att ”det internationella samfundets stöd är avgörande för att försäkra att valen blir fria, rättvisa och demokratiska”.

2009-12-03

Betänk detta! Här genomför ett gäng kuppgeneraler ett låtsasval. Valet bojkottas av hela den demokratiska oppositionen (med undantag bara för Vänsterpartiets honduranska systerorganisation) och det förklaras illegitimt av så gott som hela omvärlden, som kräver att den störtade presidenten Manuel Zelaya skall återinsättas.

Medan Jan Björklunds och Maud Olofssons internationella organisation ställer upp som garant för att ett val under militärdiktatur ska kallas demokratiskt.

Ja, mer än så. I ett uttalande dagen efter valet försäkrar chefen för Liberala Internationalens valobservatörer, Roger Albinyana, att valet var just fritt och rättvist, självklart utan att nämna bojkotten.

Albinyana beklagar att anhängare till Zelaya försökte ”störa valet med våld”, men i övrigt gick allt lugnt och fint till. Albinyana och hans liberala observatörer har absolut inte sett det militära tvång och det valfusk som motståndsfronten i Honduras rapporterar om.

Naturligtvis skriver Albinyana också under på diktaturens uppgift om ett stort valdeltagande, trots att den med kraft motsägs av det val- och opinionsföretag som diktaturen själv anlitat. Fattas bara annat. Skall diktaturen kallas demokratisk måste valdeltagandet skrivas upp.

I samma uttalande uppmanar Liberala Internationalens ordförande Hans van Baalen det internationella samfundet och LI:s medlemspartier att erkänna valet och stödja segerherren Pepe Lobo, som enligt plan skall installeras som kuppmakarnas president i januari. van Baalen passar också på att uttrycka sin stora uppskattning för juntaledaren Roberto Micheletti och för hans ”stora insatser för sitt land”.

Varvid det måhända spelar in att Roberto Micheletti för någon månad sedan valdes till vice ordförande i Liberala Internationalen.

Liberala Internationalen har fått omedelbart gehör från USA, som tidigare tassat lite försiktigt kring Micheletti, men som nu erkänner valet som legitimt. Så skall Honduras återföras till ”den rätta vägen” utan att USA behöver krama vännen Micheletti mer än nödvändigt.

Som USA gör som bekant EU, så i ett uttalande annonserar EU-kommissionen att också EU kommer att erkänna låtsasvalet som legitimt.

Nu väntar vi bara på att Jan Björklund och Maud Olofsson skall skicka de vederbörliga gratulationstelegrammen till partivännen Micheletti och till den president han fixat fram, om än lite snöpligt från den konservativa partiet. Lite diktatur är väl inget som stör goda liberaler. När den tjänar ett gott, liberalt syfte